HRM in een ziekenhuis, 2015

‘Hoewel de werving uiteindelijk wel slaagt, gaan de toppers aan onze neus voorbij. Steeds vaker krijgen we de vraag “dit is wat ik voor mijn patiënten wil betekenen. Welke ruimte ga ik daarvoor krijgen?”. En ook “Welke belofte help ik waarmaken bij dit ziekenhuis?”. Bij gebrek aan een afdoende antwoord kiezen bijvoorbeeld verpleegkundigen steeds weer voor andere werkplekken, zelfs verder weg, ook als ze gewoon hier in de stad wonen. In heel 2014 hebben we er zo al bij iedere vacature één of twee verloren. En dat begint op te tellen…’

 

Een van de grootste knelpunten in de zorg is het gebrek aan zorgprofessionals (zeker in een aantal vakgebieden). Bij een dergelijke schaarste gaat de keuze van de professional steeds zwaarder wegen. Nu is die keuze vaak nog gebaseerd op generieke argumenten als reisafstand of salaris, maar in steeds meer gevallen zien we dat mensen bereid zijn om bijvoorbeeld verder te reizen, als ze dan in een cultuur kunnen werken die hen beter past.

ZorgWaarde is er onder andere op gericht om de professional meer regieruimte te geven. We geloven dat als organisatie en professionals zich aan elkaar verbinden op basis van een gedeelde belofte of gedeelde waarden, er minder behoefte bestaat aan beheerskaders. De inzet van de professional wordt dan gestuurd door de gezamenlijke visie op resultaat, en niet meer door beheersing van het proces. En dat werkt een stuk prettiger…

Geef een reactie